Давид і Самсон - біблійні герої-богатирі - шкільний твір

7 клас
ВЕЛИЧ ІСТОРИЧНОГО МИНУЛОГО У ТВОРАХ ДАВНЬОЇ ТА СЕРЕДНЬОВІЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Перед нами Біблія — одна з найбільш улюблених та шанованих книг у всьому світі. Ось уже майже два тисячоліття вона є священною книгою християнства, але разом із тим вона є й залишається для світу досить цінною літературно-історичною пам’яткою, яка повною мірою увібрала в себе мрії та сподівання, фантазію та історичний досвід багатьох народів світу. Читаючи Біблію, ми розкриваємо таємниці художнього світу, міркуємо, у чому сенс життя людини, відкриваємо своє серце доброті, милосердю. Більшу частину Біблії становить Старий Заповіт, що складається з п’ятдесяти книжок. Це розповіді, які оповідають про війни й пожежі, інші природні катаклізми та руйнівні катастрофи, що спіткали людство, але тут ми бачимо й приклади людського героїзму, благородні поривання й подвиги в ім’я людини й людяності. На сторінках Біблії ми зустрічаємося з великими битвами і величними подвигами.

Такими біблійними героями-богатирями є Давид і Самсон, які стали символами героїчної боротьби із загарбниками.

В одному із біблійних переказів «Давид і Голіаф» розповідається, як ізраїльтяни воювали з нечестивими ідолопоклонниками філістимлянами. Одного разу, коли битва ще не почалася, із ворожого стану вийшов воїн Голіаф і сказав, щоб ізраїльтяни вибрали з-поміж себе якогось воїна, який би вийшов на бій із ним. І якщо цей воїн переможе Голіафа, то всі філістимляни будуть рабами ізраїльського царя, а якщо ні, то, навпаки, ізраїльтяни стануть рабами філістимлян.

Декілька разів звертався з такою пропозицією Голіаф, але всі боялися виходити на двобій із ним: це був велетень на зріст близько трьох метрів. Крім того, це був досвідчений, добре озброєний воїн. У руці тримав спис, великий меч та мідний щит. В один із днів до табору ізраїльтян прийшов пастушок Давид, що приніс обід старшим братам. Почувши заклик Голіафа, він вирішив вийти на поєдинок з ним, не маючи ні зброї, ні панцира, але із твердою вірою, що переможе ворога, адже Бог допоможе йому. Узявши п’ять гладеньких камінців і пращу, він сміливо вийшов назустріч ворогові.

Голіаф здивувався й обурився, побачивши перед собою хлопчика, а потім почав глузувати з нього. Проте відважний юнак не звертав уваги на погрози й насмішки противника і сказав йому: «Ти йдеш проти мене зі списом і мечем, але я йду проти тебе в ім’я Господнє, Бог допоможе мені перемогти тебе». Вийнявши з торбинки камінь, Давид поклав його до пращі і щосили кинув його, пробивши череп супротивникові. Коли Голіаф упав, Давид підбіг до нього і, схопивши меч, відтяв ворогу голову. Філістимляни, побачивши це, у розпачі кинулися тікати, а ізраїльтяни наздоганяли їх і багатьох убили. Давид же після бою заспівав пісню хвали Богові, бо хотів, щоб славили не його, а вшановували Бога, довівши нам, що той, хто любить Бога, не чекає слави від людей.

Інші біблійні перекази знайомлять нас із богатирем Самсоном, який мав з народження незвичайну силу. Перед народженням хлопчика ангел Господній повідомив матір, що син її має стати слугою Господа, але йому ніколи не можна стригти волосся й пити вино.

Спливали роки. Хлопчик виріс. Декілька разів ходив Самсон на філістимлян, але всі засідки, які робили йому вороги, він завжди обминав і щасливо повертався додому. Бог наділив його такою фізичною силою, що він міг голими руками роздерти пащу розлюченого лева або зірвати й винести на собі міську браму.

Та одного разу Самсон, прийшовши до філістимлян, оселився у жінки Даліли, яка йому дуже сподобалася. Але це була хитра й підступна жінка. За багатство, яке пообіцяли їй філістимлянські начальники, вона погодилася вивідати у Самсона, звідки в нього така сила. Тричі обминав нещастя Самсон, говоривши неправду Далілі, але на четвертий раз жінка вивідала-таки його таємницю і, коли він заснув, обстригла йому волосся. Бог відвернувся від Самсона, і втратив Самсон ту силу, яка була раніше. А філістимляни, схопивши силача, викололи йому очі й кинули до в’язниці. Тоді Самсон почав благати Бога: «Господи, не залишай мене, згадай про мене і востаннє дай мені мою колишню силу!» І Бог зглянувся на Самсонове прохання, повернувши йому силу. Схопив тоді Самсон дві колони, на яких тримався дах храму, й щосили рвонув їх. Колони впали, і дах накрив і Самсона, і філістимлян. Такий подвиг здійснив богатир Самсон, знищивши разом із собою багато ворогів. Біблійні герої-богатирі Давид і Самсон привертають увагу до себе своєю сміливістю, мужністю, ненавистю до ворогів, відвагою й силою, а перемагають вони тому, що керує ними Божа воля. Проте доля цих героїв учить нас: ніколи не треба забувати заповідей Божих.



На нашому Youtube каналі публікуються відео скорочених творів класиків зарубіжної літератури. Переходьте на канал, підписуйтесь та слідкуйте за новими публікаціями. Кожен день ми додаємо щось новеньке.